با شتاب یافتن رشد فناوری های گوناگون و ابزارهای مختلف ، شاخه های هنری نیز به یک باره رشد کمی و کیفی زیادی داشته اند .
این رشد هنری نتیجه به وجود آمدن ابزارهای نو برای بیان هنر است . هنر هفتم ، یعنی سینما ، با اختراع دوربین و تصاویر متحرک آغاز گشت و یا بازی سازی ،حیات خود را با مفهومی به نام کامپیوتر در ارتباط می بیند .
امروزه شاخه های متعدد هنری وجود دارند که ممکن است به دلیل کثرت این شاخه ها برخی از آنها کمتر شناخته شده باشند . پیکسلر سعی دارد هر از چند گاهی به بررسی برخی از این شاخه های هنری بپردازد و نمونه آثاری از آن هنر را به نمایش بگذارد.
پیشنهاد می کنم برای آشنایی بیشتر نسبت به هنرهای جدید ، اینفوگراف خط زمانی هنر در قرن بیستم را از لینک زیر دانلود کنید :
تعریف Generative art
هنری که امروز آن را معرفی خواهیم کرد Generative art یا “هنر مولد” است .
هنر مولد هنری است که در آن اثر هنری ، طبق الگوریتمی[۱٫ الگوریتم به زبان ساده مجموعه دستوراتی است که به ماشین منظور ما را می فهماند و طراح الگوریتم کسی است که این دستورات و کیفیت آن را برای رسیدن به یک هدف مشخص تعیین می کند . ] از پیش تعریف شده تولید می شود . این الگوریتم می تواند توسط نرم افزار [۲٫ همیشه نیاز به نرم افزار و سیستم های کامپیوتری برای تحلیل الگوریتم نیست و گاها انسان به تنهایی یا به وسیله ابزارهای مکانیکی می تواند به نتیجه دلخواه برسد. ]و یا سیستم های شبیه سازی ریاضی تعریف شود . هنر مولد در همه زمینه های هنری مثل هنرهای تجسمی ، موسیقی ، مجسمه سازی و… کاربرد دارد .
معمولا هنر مولد با به کار گیری متغییرهای تصادفی و استفاده از منطق کامپیوتر ، هنری غیر تکراری و تصادفی است . این هنر تا حدی که هنرمند برایش تعریف کند می تواند خود مختار باشد .
هنر مولد بسیار به شاخه های مختلف علم وابستگی دارد . پس در اینجا هنرمند علاوه بر دارا بودن قوه هنری باید قدری با تئوری های علمی نیز آشنا باشد . هنر مولد یک هنر آشوب گرا است که نمی توان آن را با قطعیت پیش بینی کرد ، اما روند و نظم مشخصی دارد که نمی تواند از آن خطور کند .
برای اینکه در تعاریف گم نشویم ، در ادامه به نمونه کار زیر توجه کنید . این کار را در تابستان امسال انجام داده ام و می توان آن را جز هنر مولد دسته بندی کرد :
[swfobj src=”https://www.pixeler.ir/wp-content/uploads/2011/11/41.swf” width=”600″ height=”400″]در این کار یک سری حروف فارسی را از ابتدای کار برای سیستم تعریف کرده ام . این حروف طبق یک الگوریتم ، در صفحه چینش می شوند .
مکان حروف ، اندازه آنها و دوری و نزدیکی حروف به یکدیگر همه طبق یک رابطه تصادفی انتخاب می شوند . اگر شما هر بار صفحه را لود کنید ، با یک تصویر متفاوت روبرو خواهید شد . هنر مولد چنین هنری است . شما در این اثر یک گونه از خود مختاری در رفتار را خواهید دید . البته این اثر یک اثر متحرک است که به حرکت و کلیک ماوس پاسخ می دهد . اما الزاما اینگونه نیست و اثر هنر مولد می تواند همانند یک تابلوی نقاشی ثابت باشد .
هنر مند در هنر مولد از نتیجه کلی کار با خبر است و رفتار اثر هنری قابل پیش بینی است . در این هنر ، مجموعه ای از علت ها در کنار هم تعریف می شوند و معلول رخ می دهد .
هنرمند در این هنر معمولا عناصر اولیه و سپس فرمول ها و روابط را تعریف می کند . پس از آن مجموعه طبق یک سری عملیات تصادفی و شبه تصادفی اثر هنری را شکل می دهد . معمولا نتایج به دست آمده محدود شده و قابل پیش بینی هستند ، اما ممکن است نتایج کاملا متفاوت و تکان دهنده نیز باشند .
هنر مولد می تواند در حین دیده شدن و با دریافت بارخوردها تغییر شکل بدهد و الزاما ایستا نیست . بسیاری از هنرمند/دانشمندان با استفاده از تئوری های علمی در حیطه های گوناگون مانند پزشکی ، فیزیک ، شیمی ، ریاضیات و… سعی کرده اند تا نتایج علمی را به وسیله هنر مولد به دیدی بصری تبدیل کنند . پیاده سازی قوانین طبیعت و انواع شبیه سازی ها از کاربردهای هنر مولد است . در این مورد اثر زیر یکی از موارد شبیه سازی قوانین طبیعت است . این اثر نیز پویا است و به حرکت ماوس واکنش نشان می دهد :
[swfobj src=”https://www.pixeler.ir/wp-content/uploads/2011/11/5.swf” width=”600″ height=”400″ allowfullscreen=”false”]همانطور که گفتم هنر مولد در همه زمینه های هنری کاربرد دارد .
در موسیقی افرادی مثل John Cage و Brian Eno از اصول هنر مولد در آثارشان بهره برده اند . در چیدمان تعاملی[۳٫ interactive installations ] میتوان از Maurizio Bolognini نام برد .همینطور Celestino Soddu در معماری و Anne Wilson در مجسمه سازی از هنر مولد کمک گرفته اند .
در همین مورد قبلا مطلبی درباره اریک نتزگه در پیکسلر نوشته بودم که از هنر مولد در آثارش در حیطه های نقاشی ، موشن گرافیک ، هنر تعاملی و هنر نرم افزار استفاده می کرد .
نمونه ها :
سرانجام نگاهی خواهیم داشت به برخی از آثاری که با هنر مولد شکل گرفته اند :
مهسا رحمتی
عالی بود…..مرسی از زحماتتون
مهدی حسینی
مطلب مفید و لذت بخشی است.ممنون.
محمد صادقی پور
خیلی جالب بود، ممنون…
تور تک
سلام. تازه با سایت شما آشنا شئم و خیلی برام مفید بوده ممنون
سعید راد
خیلی مطلب خوبی بود . اینکه علم امروز کاملا برای درک جهان از هنر مولد استفاده میکنه به وضوح قابل درکِ
Processing : برخورد هنر و الگوریتم | پیکسلر
[…] از این در پیکسلر در مورد “هنر مولد” یا “Generative Art” صحبت کرده بودم […]
برخورد هنر و الگوریتم | یک نفر
[…] از این در پیکسلر در مورد “هنر مولد” یا “Generative Art” صحبت کرده بودم […]