Scroll to top

طراحی رابط کاربری ایرانی . چرا و چگونه؟ – دیباچه


مهدی خدادادی - جولای 20, 2013 - 28 دیدگاه

زمان تقریبی برای مطالعه: ۹ دقیقه

آیا چیزی به اسم رابط کاربری ایرانی می تواند وجود داشته باشد ؟ یک رابط کاربری ایرانی باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟  . در سری مقالات  “طراحی رابط کاربری ایرانی . چرا و چگونه؟ ” سعی دارم با بررسی ویژگی های هنر ایرانی برای سوالاتی که در ابتدا پرسیدم ، پاسخی بیابم . اگر شما هم به این موضوع علاقه مندید با من همراه باشید .

دیباچه

طراحی رابط گرافیکی کاربر (Graphic User Interface) یا طراحی تعاملی (Interactive design) شاخه های نسبتا جدید در طراحی هستند که مورد توجه عموم طراحان به خصوص طراحان گرافیک و طراحان صنعتی قرار گرفته است . این شاخه از طراحی نسبتا جوان است و همراه با رشد تکنولوژی به شدت در حال گسترش است .

بخشی از یک رابط گرافیکی تعاملی

بخشی از یک رابط گرافیکی تعاملی

در طراحی UI ما استانداردها و مکاتب مختلفی داریم که اکثر این ها از غرب و جایی که قطب تولید نرم افزار است آغاز شده است . شرکت های بزرگی مثل ماکروسافت ، اپل ، گوگل و ادوبی تقریبا تمام جریان نرم افزاری جهان را در اختیار دارند . طراحان این شرکت ها می توانند مشخص کنند که یک UI خوب چگونه چیزی است .

زمانی که ما تکنولوژی و نرم افزار را وارد می کنیم ، طبیعی است که فرهنگ استفاده و زبان طراحی آن را نیز وارد می کنیم . امروزه زبان طراحی UI یک استاندارد جهانی است .

زمانی که ما تکنولوژی و نرم افزار را وارد می کنیم ، طبیعی است که فرهنگ استفاده و زبان طراحی آن را نیز وارد می کنیم .

رابط گرافیکی کاربر پیرو یک سری استانداردها است . مهم ترین خصوصیتی که این استانداردها را شکل می دهند  ، کاربران هستند . مشخص است که کاربران با هم متفاوت اند . اینکه شما بخواهید رابط کاربری برای مخاطبان کهنسال طراحی کنید و یا مخاطب کودک ، کاملا ممکن است در نحوه دیزاین ما تاثیر گذار باشد .

یک رابط کاربری مخصوص کودکان

یک رابط کاربری مخصوص کودکان

می تواینم کاربران را از نقطه نظر جغرافیایی هم نگاه کنیم . نگاهی که مثلا مردم انگلستان به رنگ قرمز دارند با برخوردی که مردم عراق به این رنگ دارند متفاوت است . شاید در انگلستان قرمز یک رنگ سلطنتی باشد و در عراق یک رنگ جذاب برای بسته بندی مواد غذایی .

پس به طور مثال طراح گرافیک یا طراح صنعتی که می خواهد یک بسته بندی را دیزاین کند ،  باید سلایق مختلف مردم در کشورهای مختلف را بشناسد و متناسب با آنها برای طراحی اقدام کند . در تاریخ طراحی گرافیک مثال های زیادی می توان یافت که اشتباه یک طراح در عدم شناخت یک جغرافیای خاص یک محصول تجاری را با شکست مواجه کرده است .

اما آیا این داستان بومی سازی دیزاین در مورد رابط گرافیک کاربر و طراحی تعاملی هم صدق می کند ؟ هم آری و هم خیر .

نرم افزارها و وب سایت ها تا حد زیادی مخاطبان فرامنطقه ای دارند . یعنی اینکه جهانی هستند . به طور مثال Gmail کاربرانی از شرق دنیا تا غرب دنیا با سلایق گوناگون و نژادهای مختلف دارد . زبان طراحی برای این همه مخاطب باید به گونه ای باشد که همه مردم بتوانند با آن در حد معقولی کار کنند . اما اینها دلیل نمی شود که Gmail از طراحی و زبان منطقه ای و بومی غافل شود .

چیزی که امروز ما به عنوان رابط کاربری می شناسیم حاصل تلاش طراحان مختلفی است  . UI نرم افزارها و وب سایت ها هر روز در مسیر پیشرفت قرار دارد . ایجاد یک زبان بومی در طراحی رابط کاربری شاید نکته ای باشد که تا به حال زیاد به آن پرداخته نشده است . باید به این نکته توجه کنید که وقتی ما صحبت از طراحی بومی می کنیم ، الزاما به این معنی نیست که یک جغرافیای خاص می تواند طراحی ما را به کار گیرد . بلکه طراحی بومی ، روحی است که می تواند یک طراحی را خاص کند و روحیات کاربران را تغییر دهد .

ما مکاتب متعددی در طراحی گرافیک داریم . مثل مکتب لهستان ، مکتب سوئیس و مکتب ژاپن  . در هر یک از این مکاتب ، طراحان مبتنی بر جغرافیا ، فرهنگ و هنر بومی خود اقدام به طراحی کرده اند که نتیجه آن به وجود آمدن مجموعه ای از آثار ارزشمند ، ممتاز و متمایز است .

به طور مثال در مکتب  سوئیس که مکتب مورد علاقه من نیز هست ، طراحان گرافیک به “تایپ” اهمیت ویژه ای می دهند . استفاده از حروف به عنوان بخش اصلی اثر ، استفاده از اشکال هندسی و فرم های منظم ، استفاده از فضاهای سفید و استفاده از خطوط از مشخصه های مکتب  سوئیس است .

دیزاین در مکتب سویس

دیزاین در مکتب سوئیس

بر عکس مکتب  سوئیس ، مکتب لهستان قرار دارد که تصویر سازی در آن جایگاه اصلی را دارد و به “تایپ” در حاشیه کار نگاه می شود .

به هر حال قصد ندارم که در اینجا در مورد مکتب ها وارد جزییات شوم . هدف ام این بود که فقط بگویم که طراحی گرافیک بومی چیزی است که وجود دارد و می تواند در اقسام مختلف دیزاین و به طور مشخص طراحی UI به کار گرفته شود .

مکتب ایرانی :

همه این مطالب را در دیباچه گفتم تا به این نکته برسم که ما نیاز داریم نسبت به طراحی UI ایرانی نگاه جدی تری داشته باشیم . در سری مقالاتی که از این به بعد در مورد طراحی UI ایرانی خواهم نوشت ، سعی می کنم به بررسی مشخصه های هنر ایرانی بپردازم و ببینم که آیا می توان از این مشخصه ها در طراحی UI هم استفاده کرد یا خیر .

بخشی از پوستر جشن هنر شیراز اثر قباد شیوا

بخشی از پوستر جشن هنر شیراز اثر قباد شیوا

به طور مشخص من تجربه موفقی را در بومی سازی گرافیک و در طراحی پوستر سراغ دارم . طراحی پوستر هم ، زمانی مثل طراحی UI و با ورود دستگاه های چاپ به ایران وارد شد . پس از این منظر طراحی پوستر و طراحی UI هر دو هنرهایی وارداتی هستند . البته وقتی من صحبت از وارداتی بودن یک هنر می کنم به این معنی نیست که آن هنر ریشه و سابقه ای در ایران نداشته است . بلکه به این معنی است که  رسانه و شکل برخورد با آن هنر جدید و وارداتی است . بدیهی است که هنر ایرانی – اسلامی ما  کهن ، ریشه دار و کاربردی است .

در آن زمان طراحان ما با توجه به کارهای سایر طراحان در کشورهای صاحب این صنعت ، شروع به کار کردند . مشکلات خط فارسی و ماشین های چاپ از داستان های معروف مربوط به آن زمان است . به هر حال کارهای ابتدایی ما پیرو مکاتب هنری غربی بود . گرافیستی ، به سبک لهستان پوستر می ساخت و طراحی به سبک  سوئیس . ارزش در آن دوران این بود که یک طراح چقدر توانسته است به نگاه ، مثلا مکتب لهستان در اثرش نزدیک شود . این روند در طراحی ادامه داشت تا اینکه عده ای از طراحان ایرانی از خود پرسیدند که جایگاه آنان به عنوان یک ایرانی در روند طراحی گرافیک کجاست .

سیاه مشق اثر رضا عابدینی

سیاه مشق اثر رضا عابدینی

ایران منبع بسیار با ارزشی از آثار هنری تاریخی است . طراحان گرافیک شروع کردند و بر روی این آثار و فلسفه آن مطالعه کردند . حروف فارسی را شناختند و درون مایه نقش ها و رنگ های ایرانی را دریافتند . شروع کردند به تجربه کردن و اینقدر این کار را تا زمان معاصر ادامه دادند که هم اکنون مکتب طراحی ایرانی در گرافیک یک مکتب شناخته شده در جهان است .

سوال اینجاست که آیا ما هم می توانیم در طراحی UI و طراحی تعاملی راه مشابهی را در پیش بگیریم . جواب من به این سوال مثبت است . اما روند این کار به آسانی کاری که در طراحی پوستر صورت گرفته است نیست و مشکلاتی در این راه وجود دارد .

مشکل اول اینجاست که کاربران دوست ندارند عادت هایشان تغییر کند . ما طراحان ، در این سالها کاربران را به سمتی پیش بردیم که هر چه می توانند در برخورد با یک نرم افزار و رابط کاربری کمتر فکر کنند . کاربران دنبال تغییر نیستند .

مشکل دوم اینجاست که سرعت رشد تکنولوژی و UI به مراتب سریع تر از سرعت رشد صنعت چاپ و نشر است . این سرعت مانع این می شود که شما بتوانید تغییرات بنیادین را در دراز مدت سامان بدهید . کاری که در طراحی پوستر راحت تر می شد با آن برخورد کرد .

مشکل سوم اینجاست که ما طراحان با سواد در طراحی UI به اندازه طراحان پوستر نداریم . اغلب طراحان UI همان برنامه نویسان هستند . باید خوش شانس باشیم و یک برنامه نویس خوش سلیقه به پست ما بخورد و گرنه UI تبدیل به یک مشت تجربیات گرافیکی نامفهوم خواهد شد . حلقه گمشده در این میان مطالعه و مشق بصری طراحان UI است که البته این مورد هر روز در حال بهتر شدن است .

با همه این مشکلات من به آینده امیدارم .

طراحی UI و طراحی تعاملی در ابتدای راه هستند و طراحان می توانند اندک ، اندک به بهتر شدن طراحی کمک کنند .

من در ادامه این سری مقالات به بررسی ویژگی های اصلی هنر ایرانی – اسلامی خواهم پرداخت . این ویژگی ها عبارت اند از تقارن ، تعادل ، پیچیدگی ، لایه لایه بودن ، تخت بودن و تایپوگرافی . هر کدام از این ویژگی ها را بررسی می کنیم و خواهیم دید که رابطه آنها با طراحی UI چگونه است . البته این ویژگی ها می توانند در همه سطوح طراحی کاربرد داشته باشند .

بدیهی است که من یک کارشناس در حوزه پژوهش هنر نیستم . پس این مجموعه نوشتار تنها از دید یک علاقه مند به طراحی روایت می شود . از این رو خوشحال خواهم شد هر گونه ، نظر ، نقد و اصلاحاتی که به بهتر شدن مطلب کمک کند را با من به اشتراک بگذارید .

 

مطالب مرتبط

28 دیدگاه

  1. آرتا مکبری

    “ما طراحان ، در این سالها کاربران را به سمتی پیش بردیم که هر چه می توانند در برخورد با یک نرم افزار و رابط کاربری کمتر فکر کنند . کاربران دنبال تغییر نیستند .”

    شما دارید اصل و ریشه فلسفه طراحی UI رو زیر سوال میبرید یعنی UX !

    در اول مقاله جواب خودتون رو دادید:
    ” امروزه زبان طراحی UI یک استاندارد جهانی است .”

    لغت بومی جایگاهی در این ورطه جهانی ندارد !

    در ضمن دقیقا مشخص کنید منظورتون GUI هست نه UI چون UI به USER INTERACTION مربوط هست یا تعاملات کاربری دقیقا اولین عکس از همین مقاله…

    مهدی جان این سری مقالات با تمام زحمتی که میخوای بکشی و آرزوی موفقیت برای تو به نظر شخصه بنده راه به جایی نمیبره و تنها فضای داخل ایران رو با توجه به اینکه ما هنوز یک UI درست غیربومی در پرکاربردترین دستگاهای آی تی مثل ATM و اپ های موبایل بانک ها و یا هر اپ فارسی دیگه ای که توسط بنده رویت شده نداریم ، ملتهب تر میکنه و باعث سردرگمی میشه… “برای تغییر دادن قاعده بازی اول باید قاعده رو یادگرفت”

    دغدغه ای که داری و داشتم بهش خیلی فکر کردم و تنها جوابی گرفتم فقط یک چیز بوده:
    ” امروزه زبان طراحی UI یک استاندارد جهانی است .” در این استاندارد نمیتوان طراحی رو به فلسفه فکر خاصی نزدیک کرد که اگر هم بشود در طولانی مدت محکوم به شکست است مهدی عزیز.

    طراحی پوستر با طراحی اپلیکیشن اینترفیس واقعا تفاوت دارد بهتر اینه، دو دنیا رو به هم نزدیک نکنیم چون اصل فلسفه هنرهای فانکشنال در ریشه با هم در پیوند هستند و در سطح با توجه به مدیوم کاربری کاملا منحصر به فرد ظاهر میشوند.

    • ممنون ارتا عزیز . باید به این نکته توجه داد که استانداردهایی که شما امروز از آن صحبت می کنید چگونه به وجود آمده اند ؟ رفتار کاربران . فلسفه طراحی UI مدرن ، مبتنی بر کاربر است و در میان اگر دامنه کاربران تغییر کند و یا اگر فلسفه کاربر محور بودن آن تغییر کند ، آنگاه UI نیز تغییر خواهد کرد .
      ما نباید مصرف کنند صرف اطلاعات باشیم .ترجمه کردن چیز خیلی خوبی است ، اینکه از خوراک فکری دیگران استفاده کنیم چیز خوبی است . اما به شرط اینکه خودمان هم چیزی بر آن بیافزاییم یا حداقل سعی کنیم مفاهیم ترجمه شده و وارداتی را درک کنیم و واقعا آنها را تحت تاثیر مد روز مصرف نکنیم .
      به خوبی آگاه هستم که رابط گرافیکی کاربر ایرانی شاید راه به جایی نبرد . شاید وقتی هنوز رابط کاربری فعلی هیچ جایگاهی در بین طراحان ما ندارد ، ایرانی کردن آن فقط کلافی سردرگم باشد .
      فکر کردن و تولید کردن هزینه دارد . ترجمه کردن کافی است ، بهتر است در این مورد قدری با نگاه خودمان حرف بزنیم .

      • باوی

        با این نظرتون کاملا موافقم .
        امیدوارم بتونیم به کمک و راهنمایی های شما چنین جریانی رو ایجاد کنیم … حتی اگه نتیجش طولانی مدت باشه .

  2. آرتا مکبری

    “در میان اگر دامنه کاربران تغییر کند و یا اگر فلسفه کاربر محور بودن آن تغییر کند ، آنگاه UI نیز تغییر خواهد کرد .”
    تغییر فلسفه کاربر محور بودن آن بیشتر شبیه یک طنز میمونه ! چون یا باید ماشین محور باشه به این یعنی که این سیستمه که باید یادگرفته بشه و هر سیستمی بنا به مقتضیاتش حتما UI خاص داره و شما باید یادش بگیرید این یعنی بازگشت به گذشته !
    و یا باید هر چی غیر کاربر محور و ماشین محور باشه!

    منطقی نیست.

    اما تغییر دامنه کاربران قابل تامل هست اما اگر ختم به گسترش عقب افتادگی و افکار راحت طلبانه نشه چرا که ما همین الانم اینترفیس های بومی با تفکر بومی داریم !!! ATM ها مثال خوبی هستند !

    بابی رو گشودی که واقعا دوست دارم ببینم به کجا ما رو میخوای ببری مهدی عزیز.

    “اما به شرط اینکه خودمان هم چیزی بر آن بیافزاییم یا حداقل سعی کنیم مفاهیم ترجمه شده و وارداتی را درک کنیم و واقعا آنها را تحت تاثیر مد روز مصرف نکنیم .”

    به شدت باهات موافقم و اینکه نظر مساعدم در بهترین حالت نسبت به مقالت اینه که بیایم منطق طراحی UI جهانی رو درک و هضم کنیم بهش اضافه کنیم اما با شرط تعمیم دادنش به تفکر و منطق شرقی با رعایت حدودی که همان منطق پایه طراحی UI هست.

    و آخر اینکه مهدی خدادادی عزیز:
    مصرانه تاکید میکنم طی چند سال بعد گرافیک وب باید رشته رسمی دانشگاهی بشه در تمام دنیا و برای همیشه راهش رو از گرافیک چاپی جدا کنه و برای این حرفم در حد یک مقاله منطق دارم! ین اتفاق باعث تمرکز افکار تخصصی روی وب میشه و قطعا شاهد پیشرفت های عجیبتری خواهیم بود.

    ممنونم بابت اینکه برای این خراب آباد مینویسی و دغدغه داری.

  3. من با نظرات آرتا موافقم. ما الان بیشتر از همه نیاز داریم که در مسیر این رشد سریعی که در طراحی رابط کاربری در جریانه قرار بگیریم و هنوز خیلی ازش فاصله داریم. اگر تصور کنیم که سبک هایی از طراحی رابط کاربری در جهان محبوب هستن و دوره به دوره یه سبک هایی مد میشن، اول باید بفهمیم که چرا در ایران این اتفاق نمیفته. الان بیشتر از هر چیز نیاز داریم که همین سبک های محبوب، در ایران به یک فرهنگ تبدیل بشن. یعنی مثلا الان در شرایطی از وب ایران قرار داشتیم که اکثر وبسایت‌]ها از ظاهر خوب، خیلی خوب و حتی عالی برخوردار بودن. بعد از بوجود آمدن این شرایط میتونیم امیدوار باشیم که همیشه به این وضعیت اضافه بشه.
    از طرفی اضافه کردن به سبک‌های محبوب در طراحی کاربری اصولا بحث خیلی عجیب و دست نیافتنی نیست که بخواهیم حتما و فقط با وارد کردن یک سری المان های بومی اون رو گسترش بدیم. برای مثال شما میتونید طراحیِ تعداد زیادی کلاینتِ ایمیل رو جستجو کنید. خیلی ها مشابه هم هستند، ولی تعداد زیادی هم خواهید دید که با خلاقیت خاصی تجربه کاربری رو در اون توسعه دادن.
    در نهایت ضمن تشکر از شما بابت تولید مطلب (نه ترجمه) اون هم در مورد چنین موضوع مهمی، مسئله ای رو که شخصا مهمترین میدونم اینه که چرا تا این حد ناهنجاری در فضای وب ایران وجود داره؟ جوابهای زیادی هم وجود داره و میدونیم اکثر راه حلهای این مسئله طولانی و خیلی سخت هستن.

    • ممنون دوست عزیز . منم با نظر شما موافقم . وضعیت وب ایرانی در طراحی کاربری فاصله زیادی با چیزی که اسمش “مطلوب” هست داره .
      طراحی رابط کاربری ایرانی شاید به درد این مقطع زمانی نخوره . شاید بیشتر یک فرهنگ سازی باشه برای اینکه بعدا اگر این دغدغه ایجاد شد ، جوابی براش وجود داشته باشه .

  4. آرتا مکبری

    ” از طرفی اضافه کردن به سبک‌های محبوب در طراحی کاربری اصولا بحث خیلی عجیب و دست نیافتنی نیست که بخواهیم حتما و فقط با وارد کردن یک سری المان های بومی اون رو گسترش بدیم. ”

    احسان جان فکر نمیکنم منظور مهدی جان لزوما و قطعا المان های بصری بومی در UI باشه بیشتر منظور مهدی جان رو من در چون و چرایی منطق بومی طراحی UI طلقی کردم ولی دوست دارم نظرش رو واضح بدونم.

    “چرا تا این حد ناهنجاری در فضای وب ایران وجود داره؟ ”
    در سطح تفکر کلان پاسخ این سوال خلاصه میشود به ناهنجاری فکری هر ایرانی که ماه عسل بازتاب چالشهای محیطی هر ایرانی است. باز هم خلاصه تر، مشکلات عدیده اقتصادی زیبا اندیشی رو از هر ایرانی دور کرده و بعضا به معقوله ای دست نیافتنی تبدیل کرده.

    » باز هم برای دوستانی که بعدا به بحث ملحق میشن باید بگم طراحی رابط کاربری ربط مستقیمی با طراحی یک وب سایت زیبا نداره هرچند هر وب سایتی بسته به فراخور محتوایی خود از UI و GUI و UX بهره مند میشه…

    • آرتا جان ، پاسخ این سوال که چرا این همه ناهنجاری در طراحی وب ایرانی وجود داره ساده است . چون کار به کارشناس سپرده نمی شه .
      چرا کار را به کارشناس نمی دهند . در پاسخ می شه گفت : اول : ناآگاهی از اهمیت طراحی رابط کاربر و طراحی تعاملی . دوم: ناتوانی مالی : دوست ندارند پول اضافی تو یک پروژه خرج بشه . سوم: عدم وجود کارشناس در طراحی رابط کاربری : تعداد افرادی که رابط کاربری تو ایران طراحی می کنند و در این باره دغدغه دارند ، شاید به تعداد انگشتان دو دست هم نرسه .

  5. سپهر

    رابط کاربری دقیقا چیه؟؟ میشه به زبان ساده توی یه خط توضیحش بدید؟ سپاسگذارم.

    • رابط گرافیکی کاربر مجموعه اشیاء گرافیکی است که شما به واسطه آنها با یک نرم افزار ارتباط برقرار می کنید و نرم افزار را جهت رسیدن به کاربری دلخواه کنترل می کنید .
      ساده تر بخواهم بگم منوها ، دکمه ها و سایر عناصر گرافیکی یک نرم افزار و یا یک وب سایت که کاربر می بینه ،روی آنها کلیک میکنه ، یا لمسشون می کنه یا با کی برد به کارشون می گیره و یا با هر روش دیگه ای کنترلشون می کنه تا نرم افزار کار کنه .

  6. اصولاْ توی سایت های ایرانی کامنت هارو خیلی نمیخونم،‌ولی اینجا همه ی کامنت هارو با دقت خوندم و به عنوان یه گرافیست و البته اینترفیس دیزاینر باید به همه ی دوستانی که پای این مطلب کامنت گذاشتن تبریک بگم. مرسی واقعا مرسی از این همه حوصله ای که در جواب دادن و شنیدن حرف های همدیگه به خرج دادید. کاری که اصولا کمتر کسی توی دنیا ( نمی خوام اختصاص بدم به ایران چون همه جاییه ) انجام میده. واقعاْ هم کامنتاتون خوب بود و هم خیلی با حوصله با هم کنار اومدین 🙂 و البته من هم کلی از کامنتای شما چیز یاد گرفتم 🙂

  7. همایون زند

    دوست عزیز، ممنون از باز کردن این موضوع.
    من خودم به عنوان یک طراح حرفه ای UI که از سال ۸۵ کارم را شروع کردم با موانع زیادی روبرو شدم که مهمترین مانع برای عدم رشد ui در کشورمان ، عدم آشنایی و درک و اهمیت UI خوب در یک محصول نرم افزاری است. من تقریبا روی این مساله با اغلب شرکتهای بزرگ نرم افزاری طی این سالها بحث کرده ام ولی متاسفانه نتیجه ای نداشته و این پیشرفت کمی که در ظاهر وب سایت ها می بینیم مربوط به رویکردهای جدیدی نظیر CSS3 , HTML5 است .
    مشکل اصلی اینه که تا وقتی گرافیک در فروش موثر نباشه کسی براش اهمیتی قائل نمیشه.
    خودتون ببینید گرافیک جلد کتاب الان مورد توجه قرار گرفته نسبت به ۱۰ سال قبل.
    متاسفانه و متاسفانه مردم ما ، بطور عادت درکی از گرافیک ندارند و لذا اهمیت گرافیک در تمامی جنبه هایش هنوز مورد توجه قرار نگرفته.
    شاید ۱۰ الی ۱۵ سال دیگه زمان لازمه تا نسل جدید با فرهنگ جدید این عادت ها رو تغییر بدهند.
    باید دید آیا ارزش دارد یک طراح وقت و زندگی خود را صرف پیشرفت چیزی به نام UI کند؟ و با حقوق یک کارمند اداری ، به فکر ارائه ایده نو و خلاقانه در UI باشد؟
    مسلما که نه.
    این ها مربوط به کشورهای توسعه یافته و قطب های نرم افزاری است. اگر روزی آمد که حقوق یک طراح UI در کشور ما مانند آمریکا در حدود سالانه ۹۰ هزار دلار یعنی ماهانه چیزی حدود ۱۸ میلیون شد آن وقت می شود روی طراحی UI حساب باز کرد.
    پس خوش باشید و راحت زندگی کنید و بیخیال این چیزها در این مملکت با اقتصاد ورشکسته شوید.
    به امید روزهای فرحبخش.
    با سپاس.

    • آرتا مکبری

      “…و این پیشرفت کمی که در ظاهر وب سایت ها می بینیم مربوط به رویکردهای جدیدی نظیر CSS3 , HTML5 است .”
      دوست عزیز UI ربطی به گرافیک وب سایت ها به صورت صریح و مستقیم نداره !
      UI دقیقا رابط گرافیک کاربری برای نرم افزارهای تعاملی در وب موبایل و دسکتاپ هست و حتی کنسول های بازی !
      درون یک وب سایت ممکنه به فراخور محتوا از UI استفاده بشود یا نشود !

      “مشکل اصلی اینه که تا وقتی گرافیک در فروش موثر نباشه کسی براش اهمیتی قائل نمیشه.”
      زمانی که ذائقه مشتری تغییر کنه همه چیز تغییر میکنه ! کسی جز شما نمیتونه این تغییر رو روی بازار اعمال کنه !

      “شاید ۱۰ الی ۱۵ سال دیگه زمان لازمه تا نسل جدید با فرهنگ جدید این عادت ها رو تغییر بدهند.”
      کمتر از پنج سال دیگه این اتفاق میفته ! زمان در آی تی با هر جای دیگر فرق میکند !

      “باید دید آیا ارزش دارد یک طراح وقت و زندگی خود را صرف پیشرفت چیزی به نام UI کند؟ و با حقوق یک کارمند اداری ، به فکر ارائه ایده نو و خلاقانه در UI باشد؟”
      طرز فکرتون بسایر کهنه و آزاردهندس ! شما یا دغدغه ای برای خلاقیت دارید یا ندارید ! این دغدغه ربطی به میزان پول دریافتی شما نداره، بسیار آدم هایی بودند که به خاطر دغدغه کاریشون دوره ای رو در وضع نا مناسب مالی به سر بردند.

      ” حدود سالانه ۹۰ هزار دلار یعنی ماهانه چیزی حدود ۱۸ میلیون شد آن وقت می شود روی طراحی UI حساب باز کرد.”
      قیاسی مع الفارق و بیجا !

      “در این مملکت با اقتصاد ورشکسته شوید.”
      اقتصاد ما ورشکسته نیست عزیز ! اما تولید بسایر پایین واردات بسیار بالا و ماه عسل اینها تورم بسیار بالاست !
      اما اقتصاد ما ورشکسته نیست.

      در آخر بهتون قول میدم اگر تمام شرایط محیا باشه که بزودی هم میشه (!) مشکل بزرگ شما کارفرمایانی از جنس مدیر و مشتری هستند و نه چیز دیگر !
      ذهن های پوسیده که دستانی مثه شما میتونه تغییرش بده !

      • همایون زند

        جناب مکبری عزیز
        از پاسخ شما متشکرم. حق با شماست. طرز تفکر من کمی پوسیده شده. شاید برای کسی مثل من که دوره جوانی ام سپری شده ، حالا خلاقیت بدون مزد و پاداش (وقف استعداد) معنایی نداشته باشد. حالا نوبت جوانترهاست که نیرو و رمق تازه بدمند و در زندگی دغدغه ای جز خلاقیت نداشته باشند و تصور کنند که بیل گیتسی برای خودشان هستند ! چون اصولا از ویژگی ورود به سنین بالاتر ، سبک و سنگین کردن هر کاری است. آن موقع که ۲۵ سال سن داشتم روزانه ۱۳ ساعت کار می کردم و عشم این بود که ثابت کنم UI و گرافیک تعاملی در پیشرفت نرم افزار موثر است. حالا که سالها از آن موقع می گذرد و می بینم که آن شرکتها از UI های طراحی شده توسط اینجانب سودخوبی برده اند و برای من چیزی جز افسوس ناشی از اتلاف وقت نمانده است طبیعتا نگاهم منفی شده چون از این ناحیه زخم خورده و ضرر مالی دیده ام .(چون در زمانی که ویندوز ۹۸ در ایران رایج بود، کسی حرفی از UI تعاملی بزند و مورد تمسخر و بی مهری واقع شود و ضرر ببیند جای تعجب نیست. ) این ناشی از عشق زیاد به کار بود که مقتضای دوران جوانی است و مدیران معمولا از این نقطه ضعف استفاده می کنند تا اهداف خود را با ارزانترین قیمت ممکن پیش ببرند.الان که خودم مدیر شده ام هیچوقت از این روش ناجوانمردانه استفاده نمی کنم.
        امیدوارم تلاش و روحیه طراحان جوان بتواند وضعیت موجود را عوض کند. بهرحال هر نوعی پیشرفتی در کشور چه زود یا دیر، از آرزوهای اینجانب بوده و هست.
        با سپاس فراوان از شما

  8. علی

    چرا نظر من تایید نشد؟!!

  9. آرتا مکبری

    مهدی جان کاره خوبی نکردی کامنت ها رو حذف کردی موضوع بسیار خوب داشت پیش میرفت میذاشتید بدونند دوستمون یک مدیر هستند و از طرز تفکرشون چی هست …

    به هر حال صرفه اقتصادی هم جزئی از کار یو ی هست!

    • آقای مکبری بنده کامنتی را حذف نکردم .
      سیاست من در پیکسلر بازتاب کلیه نظرات مخالف و موافق است و رویکرد سانسور مدارانه به هیچ عنوان ندارم و نخواهم داشت . البته در این مورد دیدگاه هایی که دارای کلمات زشت و یا توهین آمیز باشند ، استثنا خواهد بود .
      سپاس

      • آرتا مکبری

        مهدی جان با عذر خواهی این یه جور باگ هست انگار !
        درست وقتی روی لینک توی ایمیلت که میگه در فلان مطلب پیکسلر کامنت جدید گذاشتند کلیک میکنی وقتی وارد میشی کامنت جدیدها رو نشون نمیده همین باعث شد فکر کنم پاک کردی کامنت ها رو !!!

  10. در طراحی UI فارسی یا ایرانی اولین نکته در طراحی قومیت شناسی و خصوصیات مردمی ایران هست ، به عنوان مثال یک UI عشایری ایرانی با یک UI شهری ایرانی متفاوت است ، بسته به فضا و محیط کاری نیز بر روی این طراحی اثر می گذارند ، به عنوان نکته اساسی در طراحی دایرکشن ما ایرانی ها کاملا برعکس کشورهای غربی است و این باید در طراحی UI در نظر گرفته شود . من خودم روی UI عشایری ایران علی الخصوص UI براساس المان های عشایر جنوب شرق و جنوب غرب ایران در قالی باقی و گلیم بافی دارم کار می کنم 🙂

    • آرتا مکبری

      ظاهرا شما طراحی UI رو با طراحی گرافیک کاملا اشتباه گرفتید.
      استایلی که روی UI میشینه قطعا میتونه بومی طراحی بشه (و حتما با دلایل منطقی و نه از سر زیباشناسی صرف.) اما بومی بودن اینترفیس به معنای تغییرات ظاهری مستقیم مانند استفاده از موتیف گلیم و فرش نیست ! رسیدن به منطقی بومی و پایه برای طراحی اینترفیس دقیقا موضوع بحث هست. منطق بومی بسیار پیچیده تر از استفاده از چند موتیف رنگ یا هر فرم پیچیده یا ساده بومی هست بهتر بگم طراحی اینترفیس در سطح عمومی چندان دچار پذیرش تغییرات بومی یا منطقه ای نخواهد شد چرا که اساسا طراحی اینترفیس یک سیستم نرم افزاری کاملا مقوله ای فرا فرهنگی است که به طبع در نهایت نبوغ روانی سیستم و سادگی فرمیک باید به ظهور برسه چراکه مسئله کاربردپذیری اصل پایه طراحی اینترفیس هست و زیباشناسی در مرحله پس از آن بررسی خواهد شد و قطعا کاربردپذیری زیباشناسی بی منطق را به چالش میکشد.

  11. اکبری

    سلام.
    من الان دو ماه هست که وارد این عرصه شدم… و تا الان خیلی خیلی مطلب خوندم… از سایت شما هم خیلی استفاده کردم… مو به مو نظرات و مطالب رو میخونم.
    یه خبر خوب هم بدم که بزودی کتابی جامع که حاصل ۱۰ سال جمع آوری منابع در این رابطه هست داره آماده میشه…مراحل آخرشو داره طی میکنه!!!
    فکر میکنم خلاء های موجود را تا حدودی پر کنه!
    خبرتون میدم 🙂

  12. نیما

    با سلام
    بالاخره شخصی پیدا شد که حرف دل بنده رو بزند.در این راه با شما نه تنها موافق هستم ، حتی در حد خودم هم حمایتتان میکنم
    در این راه با قوت حرکت کنید و حوزه فعالیت وبسایتتان را گسترش دهید
    ا ن شاالله که موفق باشید

  13. مهدی خدامرادی فیروز

    اول اینکه ممنون از توجهتون به این موضوع.
    دوم اینکه چرا فیلد آدرس سایت در قسمت دیدگاه ها نیست؟ یک امتیاز منفی برای شما
    و اینکه از لحاظ تجربه کاربری و رابط کاربری همین دیدگاه شما ایراد دارد.. برای مثال دکمه ارسال دیدگاه به طور ویژه ای با المان های اطرافش ارتباط بر قرار کرده و چشم کاربر اون رو گم میکنه.. نیاز به تضاد احساس میشه. یک امتیاز منفی دیگه
    از فضای سفید به شکل خوبی در طراحی سایتتون استفاده کردین.. امتیاز مثبت
    خسته از کار برگشته و توان اینکه بیشتر نقد کنم نیست..
    و بریم سراغ اصل مطلب
    بله مدتی هست که بنده هم به دنبال و به فکر همچون طرحی هستم که البته به صورت نمادین اجرایی کنم و اینکه از ایده ی کار بیشتر صحبت نمیکنم تا اولین فرصت اجرایشش کنم. صد البته کار سختی هم هست.
    میتونید کارهای بنده رو در فیسبوک با تایپ اسمم به صورت لاتین دنبال کنید.
    موفق باشید دوست من.

  14. سلام
    خیلی ها از طرح های شلوغ به عنوان سبک ایرانی استفاده می کنند و سبک های خارجی زیبا ولی در جاهایی مغایر با فرهنگ ما هستند!
    برای یکسان سازی و سبک سازی در طراحی سایت به نظر شما باید چیکار کنیم؟

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *